22 Eylül 2016 Perşembe

KEDİ IRKLARI - SCOTTISH FOLD

Merhaba, bu yazımızla birlikte kedi ırkları dizimize giriş yapıyoruz. Yazımıza hiçbir kedi ırkının bir diğerine göre daha üstün olmadığını belirterek başlayalım. Unutmayalım ki kedi kedidir :) ve bir kediyi herhangi bir türe, ırka ya da genetiğe sahip olması değerli ya da değersiz kılmaz. Bu noktanın altını çizdikten sonra bu günkü konumuz olan Scottish Fold cinsi kedilerin özelliklerine kısaca değinelim: 

Adult Scottish Fold.jpg

Scottish Fold kediler ilk olarak İskoçya'da ortaya 1961 yılında William Ross adında bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. Yani söz konusu kedi ırkı oldukça yakın bir tarihte farklı bir cins olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Bu ırk kedilerin en ayırıcı özelliği kulak kıkırdağındaki mutasyon nedeniyle kulaklarının öne doğru aşağı yönde kıvrılmış olmasıdır. Böylece bir baykuşu ya da ayıcığı andırırlar. Bu kediler doğduklarında kulakları düz ve diktir. İki haftadan itibaren kulaklar eğilmeye başlar. Ancak tüm Scottish Fold ırkından gelen kediler kıvrık kulaklı olacak diye bir şey yoktur. 

Bu tür kediler atletik bir yapıya sahip değildir. "Toparlak" bir görüntüleri vardır. Kalın, şişman patileri, kısa bacakları ve diğer kedilere oranla daha yuvarlak vücut yapılarıyla ün yapmışlardır. "İpek gibi yoğun tüyler" ve yine baskın genleri nedeniyle edindikleri elastik yapı onları özgün bir ırk yapmaya yeter. Elastik yapıdan şunu anlamalıyız: Scottish Fold cinsi kediler farklı pozisyonlarda oturur ya da uyuyabilir. Örneğin, genelde sırt üstü uyumayı severler; çünkü omurları buna elverişlidir. Kediniz sırt üstü yatarken, göbeğini kaşıyabilirsiniz. "İnsan gibi" oturmak da sevdikleri bir oturma pozisyonudur. Scottish Fold kedinizi koltuğunuza sırtını yaslamış ve bağdaş kurmuş bir şekilde bulabilirsiniz :)

Gözlerden de bahsetmemiz gerekir. İri ve yuvarlak gözler bu tür kedilere ayrı bir tatlılık katar. Yukarı doğru hafif kıvrılmış küçük burunları da "toparlak" görüntüleriyle uyum içindedir. 

Mükemmel görünüşleri yanında mükemmel bir karaktere de sahip olan bu kediler, genelde sakin, uyumlu ve sevecendir. Çok talepkar kediler değillerdir, Temiz bir ortam (genelde temizliklerine oldukça düşkündürler), iyi beslenme ve sevginiz onun mutlu bir kedi olarak hayatını sürdürmesini sağlayacaktır. Bu cins kediler aynı zamanda farklı ortamlara da kolayca uyum sağlar. Örneğin bir otel odasına kolaylıkla uyum sağlayabilir. Çocuklarla oldukça uyumlu olan Scottish Foldlar, köpeklerle de iyi anlaşır. 

Bu uysal, sevgi dolu kediler dünya çapında oldukça ünlüdür ve değerlidir. Scottish Fold üretme çiftlikleri, üreticileri vardır. Ancak kıvrık kulaklı, saf kan yavrular elde etmek amacıyla aile içi çiftleştirmeler yapılmaktadır. Yani kedinin öne yatık kulaklı ve tek renkli (baskın saf kan rengi gridir) olması için aile içinden bir Scottish Fold diğer bir Scottish Foldla ya da bir British Shorthairla çiftleştirilmektedir. Böylece sorunlu genler yavrulara da aktarılmakta, yavrular sağlıksız bir hayat sürmekte ya da henüz bir yaşına basmadan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle aile içi çiftleştirmelerden kaçınılmalıdır. Ostredistropi - bacaklarda, kuyrukta, omurilikte ve benzer kemiklerde deformasyona neden olan genetik bir bozukluk - ve romatizma başta olmak üzere, iç organları da etkileyen hastalıklardan kaçınmak için Scottish Fold cinsi bir kedinin başka bir türle örneğin genetik olarak daha sağlıklı olan Tekir cinsi bir kediyle çiftleştirilmesi çok daha sağlıklı yavruların doğmasına neden olacaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder