19 Eylül 2016 Pazartesi

Calico Kediler

Merhaba, ben Zilli. Ben tam bir Calicoyum: 


Peki ne demek Calico? Calico kedi, en genel anlamıyla üç renkli kürkü olan kedidir. Yani Calico, bir kedi ırkını değil, kedinin kürkünün özelliklerini belirtir. Bu üç renk genel olarak, beyaz, sarı ve siyahtır (fotoğrafıma bakabilirsiniz). Çoğunlukla siyah ve sarı renkler, beyaz zemin üzerine dağılmıştır. Ancak nadir de olsa beyaz-gri-açık sarı (ya da bej) tüylerden oluşan calico kediler de vardır (bunlardan bir tanesi de benim güzel kızım).

Biz Calico kedilerin özelliklerine bakalım. Önce biraz bilimsel bilgi: Calico kediler büyük çoğunlukla dişidir, çünkü söz konusu kürk rengi X kromozomuyla bağlantılıdır. Dişi kedilerde iki adet X kromozomu bulunur. Erkeklerde ise X ve Y kromozomları bulunur; ancak Y kromozomunun renkle alakası yoktur, yani Y kromozomu renk geni taşımaz. Dolayısıyla erkek bir calicoya rastlama olasılığınız oldukça düşüktür. Peki böyle bir ihtimal var mı? Evet var, 3000'de 1 olasılık. Ancak maalesef taşıdıkları genetik özelliklerden dolayı erkek calicolar sağlıklı bir hayat süremez. Beyin hasarından organ yetmezliklerine kadar birçok sağlık sorunu yaşarlar.

Peki insanlar bizi nasıl görüyor? Birçok kültürde şans getirdiğimize inanılır. Şansın yanında, zenginlik getirdiğimize de inananlar var. Birleşik Devletler'de "para kedisi" olarak da anılırız. Hatta sizinle ilginç bir bilgi paylaşayım: Japon denizcilere genellikle seyahatlerinde bir calico kedi eşlik edermiş; çünkü calico kedilerin onları kötü şartlardan koruduğuna inanılırmış. Calico kedi, 2001 yılı Ekim ayından beri ABD'nin bir eyaleti olan Maryland'ın resmi kedisidir. http://www.catfactsforkids.com/calico-cat/.

Calico kedilerin çok uysal, samimi, sevgi dolu olduğuna yönelik genel bir inanış da vardır. Bu tanım gerçekten beni tarif ediyor; ancak tüm calicolar için aynısı geçerli mi, onu bilemem! Sonuç olarak her patimizde beş marifet. İyi ki Calicoyuz :) Bizler üçü bir arada kedileriz. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder